İşletme sorumlusu, bilirkişilerin dünyası, uzman delili, mütalaa, uzman görüşü

Bilirkişi Heyeti Oluştururken Gösterilen Özen(!)

UYAP ekranından, bir dosyada görevlendirildiğimi görünce dava dilekçesini okuyarak dava konusundan fikir sahibi olmak için evrak kısmına girip inceledim. Görevlendirilen heyette ben dahil beş kişiydik. Hukukçu, harita müh., mimar, inşaat mühendisi ve elektrik mühendisi. Mimar üye iş yoğunluğu nedeniyle dosyadan affını dilekçe ile istemişti. Davacı bir kamu kurumu idi ve ihale verdiği yükleniciyi kesin kabul sonrası dava etmiş, mahkemeden kesin hesap yapılmasını dilemişti. 

Kamu ihalelerine aşina bir mühendis olarak böyle bir heyette iş bilmez mühendislere denk gelirsek raporu yazıp teslim etmenin ne kadar güç olacağını düşündüm. Heyetteki harita ve yapı denetim uzmanlık alanlarının dosyaya vereceği katkıyı düşündüm. Heyettekilerin e-posta adresleri biri hariç tanımlıydı. Durumu izah eden bir e-posta yazdım. Dosyaya katkı sunamayacaksak, ben dahil ayrılmamız gerektiğini söyledim. Avukat bey hemen döndü, uzmanlığının patentler üzerine olduğunu, dosyanın uzmanlık alanı dışında kaldığını hakimle de konuşacağını söyledi sağolsun. Diğer bilirkişiler dönüş yapmadı.

Dosyadan iki kişi çekilirse, biri haritacı diğeri yapı denetim uzmanı üç kişi kalacaktık. Dosyayı UYAP'tan biraz daha okumaya karar verdim. İhale, tarihi bir caminin peyzaj düzenleme işiydi ve 16 yıl önce yapılmış, tamamlanmış, kabulleri bile bitmişti. Kamu kurumunun taşra teşkilatı işi kabul etmiş ancak merkez teşkilatı bir denetimde işin ayıplı olduğunu raporlamıştı. Bunun üzerine iş karışmış, yükleniciden kesilebilecek teminat da kalmamış olunca mahkemeye gidilmişti. İmalatın büyük kısmı peyzaj bitkileri, mermer bordür vb. ile az da olsa aydınlatma ve süs havuz imalatı idi. Merkez teşkilatının beğenmediği işler tamamen bordür vs ile ilgiliydi. Ancak davacı, işin tümünün kesin hesabı, yıllar sonra yapılsın istiyordu. Boyacı küpüydü ya. 

Oturup hakimin canını sıkmak pahasına bir dilekçe yazdım. Bu dosyada haritacı ve yapı denetimciye ihtiyaç olmadığını, asıl konunun mimari ve  kamu ihale mevzuatından kaynaklı nitelikli hesaplamalar alanında kaldığını, işin geçici kabul heyetinde elektrik müh. dahi olmadığını, heyetin yeniden değerlendirme yapılarak oluşturulması lüzumunu ve heyetten affımı istedim. Ertesi gün görevlendirmem düştü. 

Daha önce 3-4 defa bilirkişi raporu alınmış bir dosyada bu kadar isabetsiz heyet seçimi nasıl mümkün olur? Katipler mi daha acemidir, hakimler mi?

Davanın giderlerini yükselten durumlar