İşletme sorumlusu, bilirkişilerin dünyası, uzman delili, mütalaa, uzman görüşü

Elektrik Kesintilerinden Bezdiniz mi, Yoksa Voltaj mı Şikayetiniz?

Elektrik piyasasında, yetkili üst kurul olan EPDK, dağıtım şirketlerinin vatandaşa sunduğu hizmeti değerlendirmekle de görevlidir. Bu niyetle yayımlanmış olan Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği neler içeriyor bir bakalım.
 
Kalite, 3 başlıkta değerlendirmeye tabi tutulmuş.

a) Tedarik sürekliliği kalitesi,
b) Ticari kalite,
c) Teknik kalite

Tedarik sürekliliği, kullanıcılara (bizlere) ekonomik olarak kabul edilebilir maliyetlerle ve mümkün olan asgari kesinti süresi ve sıklığı ile elektrik enerjisi sunabilme kapasitesi olarak tanımlanıyor. Dağıtım şirketleri tedarik sürekliliğini kurmuş oldukları -uzaktan izleme özellikli- sistemle takip edip sürekli raporlamak durumunda. Hatta;

Yönetmeliği 17. maddesine göre 

(3) Tablo 1 ("kesintiler tablosudur"), ait olduğu ayı takip eden ay sonuna kadar, ilgili EDAŞ'ın internet sitesinde yayımlanmaya başlanır. Yayımlanan tabloda, kesintilerin, il ve ilçe bazında listelenmesi sağlanır.

Peki yapıyorlar mı? Bazı dağıtım şirketleri yapıyor, ama 4 senedir veri yayımlamayan, 5 sene önceki dosya linkleri de çalışmayan dağıtım şirketi de var (2020 öncesi değerlendirmedir). 

Yine Md. 17'de
(5) Dağıtım şirketi; talep etmeleri halinde kullanıcılara, etkilendikleri kesintilerin Tablo 1 formatındaki listesini ve bu kesintilerden hesaplanan TKSAYI ve TKSÜRE değerlerini verir. 

Yani vatandaş olarak bölgenizdeki kesinti kayıtlarını ilgili EDAŞ'tan isteme hakkınız var. Hatta Md.8/4'e göre, diyelim kesintilerden çok mustaripsiniz ve kanıt istiyorsunuz, buyurun;

(4) Kullanıcı (yani siz); tedarik sürekliliğini kaydetmek üzere, dağıtım şirketince onaylanmış ölçme ve kayıt cihazını dağıtım şirketinin kontrolünde ve uygun göreceği biçimde, bağlantı noktasına veya faturalamaya esas ölçüm noktasına tesis ettirebilir. Bu cihazların kayıtları, kullanıcının talebi üzerine dağıtım şirketi ile birlikte okunur ve dağıtım şirketi tarafından kendi kayıtları ile birlikte değerlendirilerek bu Yönetmelik uyarınca ödenecek tazminatların hesaplanmasında kullanılacak kesinti süre ve sayılarının belirlenmesinde dikkate alınır.

Buraya kadar tedarik sürekliliğinden konuştuk, ticari kalite pek alanımıza girmiyor ama teknik kaliteye de değinmeden geçmeyelim. EPDK, dağıtım şirketlerinin her mahallede olmasa da, yönetmelikte gösterilen sayıda noktada teknik kalite kayıt cihazı kurmasını şart koşuyor. Bu nokta sorunlu bir nokta ise cihazın oradan sökülmesine de müsaade etmiyor. Yani A+++ diye heves ettiğiniz buzdolabınız 6 ayda servise gitti servis, "şebekeden bu" diyerek midenizi bulandırdı ise yönetmelik teknik kalite kriteri ile belki size merhem olabilir. Sizin enerji aldığınız şebeke kısmında teknik kaliteyi kaydeden cihaz olabilir. 

Yönetmelik, niyet olarak vatandaşı koruyor görünüyor ama acaba uygulamada öyle midir? Dağıtım şirketi, kendi aleyhine olan delili -kendi hukuk bürosu kanalı ile- mahkemelere sunar mı? EPDK'nın personeli bu kadar büyük işin altından kalkar da kaliteyi bozanlarla bozuşur mu kocaman soru işaretidir. 
Güncelleme:
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği (EPTHY), tüketici, tedarikçiler ve/veya dağıtım şirketleri arasındaki iş ve işlemlere esas asgari standartları belirlemek için oluşturulmuştur. İçeriğinde, sayaçlar, okuma ve faturalama, tüketici hakları, kaçak elektrik tespiti ve süreçleri vb. konular açıklığa kavuşturulur. Kaçak elektrikle ilgili 7. bölüm, bilirkişilerin sık başvurduğu bir kaynaktır. 
Ülkemizde EPDK, RTÜK vb üst kurulların varlığı ve verimliliği haklı olarak tartışılmaktadır. İzmir Alsancak'ta iki kişinin elektrik şoku ile can verdiği olayda, taraflar sorumluların arasına EPDK'nın da eklenmesi gereğini öne sürmektedirler. EPDK ve Enerji Bakanlığı kuşkusuz bu konunun tarafıdır. Bu konuda daha detaylı bir metin okumak için şuradan devam edebilirsiniz.