Bilirkişi Listesine Girmek Zor mu?
Bir keşif sırasında, araç (minibüs) çamura batıp da traktörle çekilerek kurtarılması gerekince, heyet ve hakim arasında, ortak mağduriyetimizden ötürü, bir sohbet ortamı oluşmuştu. Bu sırada mı anlatıldı dönüşte mi hatırlamıyorum, bir "yaşlı" tonton bilirkişiden bahsedildi. Galiba "haritacı" (fen bilirkişisi) olan bu sayın bilirkişi, keşif aracındaki yolculuklarda, latif hatıralarını anlatır, hoş ve nüktedan sohbeti ile yolun keyifli geçmesini sağlarmış. Harita kadastro mühendisliği alanı bildiğim kadarıyla SMMM'ler kadar olmasa da en çok bilirkişi başvurusu alan uzmanlık alanlarından olunca bunu duymak şaşırtmıştı. Öyle ya, nadir bulunan bir uzmanlık alanı olur da (mesela Osmanlıca bilirkişisi ya da "ehl-i vukuf") "aşırı deneyimli" uzmanlar vazgeçilmez olur, yerleri doldurulamaz.
İzlediğim bir hukuki eğitim toplantısı videosunda, dinleyicilerden bir avukat, "geçen 1932 doğumlu bir bilirkişi ile keşfe gittik" deyince yukarıdaki şaşkınlık tekrarladı. Avukat hanım, sayın bilirkişi ile yüzyüze iletişim dahi kurulamadığından şikayet etti. 2019-1932= 87 yaşında bir koca çınar. Ehl-i vukuf hizmetini "eskimiş adıyla" da sürdürüyor! Bölge bilirkişi kurulları ne iş yapar diye sormadan edemiyor insan.
Bilirkişi listesine başvuru aldıklarında başvurup listeye yazılmak işin görece kolay tarafı, peki onlarca, yüzlerce meslektaş arasından size nasıl görev gelecek. Gidip hakimleri ziyaret edip kendinizi tanıtsanız işe yarar mı mesela. Denendi işe yaramıyor. Bazı hakimler görüşmeyi dahi istemiyor. Yüksek lisans tezi gibi kaliteli ve titiz rapor bile yazsanız gözde bilirkişileri geçmeniz hiç kolay olmaz. Mahkemeden görev almak için yapılan "ince" manevraları şurada yazmaya çalışmıştık, merak eden okuyacaktır.
Bilirkişi listelerine, tıpkı milli takıma genç yetenekli futbolcu seçer gibi yeni ve yetenekli yüzler eklenmelidir. Burada görev mahkemelere düşer. Bölge kurulları gerekirse listeden çıkarma mekanizmasını işletmelidir, "kimseye ilişmeyelim listeler zengin dursun" denilemez. Ancak bu ütopik bir beklentidir. Bölge kurulları her şeyi Ankara merkezden beklemekte, elindeki istatistik bilgileri kullanmayı aklından dahi geçirmemektedir. Bu konuda bölge kurulu ile yapılan bir yazışmayı ve aldığım yanıtı şurada paylaşmıştım.
Hakimlerin nasıl "özel" insanlar olduklarını şurada; bilirkişilerin nasıl özel ve her şeyi bilir olması gerektiğini de şurada anlatmıştık. Bu site, tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri ile ilgili bulunması zor deneyimleri bulacağınız bir yer. Tüketici Hukukunun, merak edilen ve çevrimiçi sık aranan konular arasında olduğu anlaşılmaktadır. "UYAP bilirkişi" anahtar kelimesi -linkleri favori kısayol yapmayı bilmeyen bilirkişi dostlarımızca aranmıyorsa- dosyası mahkemece bilirkişi incelemesine gönderilmiş taraflarca bolca aranmış olmalıdır. Adalete saygılı, "kırmızı ışığı ihlal etmeye çekinen" vatandaşlar, deneyimlemedikleri bu alanda başlarına ne geleceğini beklemeye başlar. Aksi gibi sevgili adaletimizde aşırı yavaş işler. Eğer mahkeme heyeti keşif incelemesine gerek görmedi ise dosyayı "teslim tutanağı" ile bilirkişiye teslim eder 30-45 gün gibi bir sürede rapor sunmasını ister. Dosyada çok evrak yoksa, bilirkişi fiziken dosyayı teslim almadan, UYAP üzerinden de indirip raporunu yazabilir. Yine UYAP üzerinden de e-imza ile sisteme yükler.
Bu sitede sorularınızın çoğuna yanıt bulabileceksiniz. Okumaya şuradan başlayabilirsiniz. E-posta ile soru da sorabilirsiniz.